27.12.2023

Hieronnan hyödyt? Onko se pelkkä myytti? 

Eikö jo pelkkä ajatus hieronnasta tunnu rentouttavalta? Kuvittele itsesi hierontapöydälle nauttimaan olotilastasi. Hieronnan hyödyt ovat rentoutumistakin kattavammat. Tutkimukset osoittavat, että hieronnalla on mitattavissa olevia myönteisiä vaikutuksia lihaksiin, verenpaineeseen sekä vastustuskykyyn. Hieronta voi lieventää kipua, masennukseen liittyviä oireita, lihasvammoja sekä stressiä. Ei siis yllätä, että hieronta on ollut laajalti käytetty hyvinvoinnin hoitomuoto ainakin 5000 vuoden ajan!

Hieronta rentouttaa kehoa ja lieventää stressiä

Hieronta laskee kortisalitasoja ja sen vaikutukset pitkittyneen stressin lievitykseen on todennettu monissa tutkimuksissa.

Hieronta vahvistaa vastustuskykyä ja edistää kehon palautumista

Verenkierto vilkastuu hieronnan aikana, mikä lisää veren happipitoisuutta. Tämä on hyväksi koko keholle ja sisäelimille, sillä lisääntynyt hapen saanti lihaksiin nopeuttaa niiden palautumista. Siksi hieronta olisi täydellinen ajoittaa lihaskuntotreenien jälkeen. 

Hieronta lievittää kipua 

Pitkässä jännitystilassa olevat lihakset menettävät elastisuuttaan. Hieronnalla voi venyttää kudoksia, jotka eivät muilla tavoilla veny. Lihassäikeiden venyessä lihaskimppu laajenee, lihaksista tulee elastisempia ja lihaksen sisäinen nestekierto paranee. Nykyään monet kärsivät päänsärystä, joka johtuu siitä, että keho on jatkuvassa jännitystilassa. Kipu aiheutuu paitsi jännittyneistä lihaksista, myös ahdistuksesta, stressistä ja unen puutteesta. Koska hieronta rentouttaa jännittyneitä lihaksia ja lieventää stressiä, vähentää se siten tehokkaasti päänsäryn taustalla olevia syitä.

Hieronta ja mielenterveys

Tutkijat eivät tiedä tarkalleen, miksi hieronnalla on niin myönteinen vaikutus masennukseen ja ahdistuneisuuteen, mutta luultavasti kyse on useiden asioiden yhdistelmästä, jotka yhdessä vaikuttavat siihen, että olomme paranee. Kosketus vapauttaa hyvänolon hormoneja, kuten dopamiinia, serotoniinia ja oksitosiinia, lisää verenkiertoa aivoissa, stimuloi autonomisen hermoston parasympaattista osaa, vähentää stressiä ja parantaa unta.

Tervetuloa,
https://fysiomekka.fi/ajanvaraus/