18.10.2018

Yleisimpiä kehon vaivoja, osa 1. Plantaarifasciitti

Tässä sarjassa käsitellään yleisimpiä ihmiskehon vaivoja ja niiden hoitoa. Ammattitaitoiset hierojamme ovat valmiita auttamaan sinua ongelmasi kanssa. Jos olet epävarma tilanteestasi, älä epäröi soittaa ja kysyä ammattilaisen mielipidettä!

Plantaarifasciitti on yleinen kantapään alueen kiputila. Jalkapohjan fascia eli lihaskalvo kulkee kantapäästä varpaisiin, peittäen lähes koko jalkapohjan. Se toimii eräänlaisena iskuja vaimentavana “jousena”, joka tukee holvikaarta.

Plantaarifasciitissa jalkapohjan lihaskalvoon tulee pieniä repeytymiä esimerkiksi runsaan kävelyn, juoksemisen, kovalla alustalla seisomisen tai ylipainon seurauksena. Vaivaa esiintyy usein juoksijoilla sekä työssään paljon kävelevillä tai kovalla alustalla seisovilla.

Oireet

Tyypilisesti plantaarifasciitti tuntuu pistävänä kipuna jalkapohjassa, yleisimmin kantapään alueella varsinkin päivän ensimmäisillä askelilla. Tavallisesti kipu helpottaa liikkeelle lähtemisen jälkeen, mutta voi palata päivän mittaan runsaan kuormituksen seurauksena.

Hoito

Hoito kannattaa aloittaa heti oireiden ilmettyä, jotta vaiva ei pääse kroonistumaan.

Akuutissa vaiheessa kuormituksen vähentäminen ja kylmähoito voivat auttaa oireisiin. Paljon jalkojen päällä työskentelevien kannattaa panostaa työkenkien tukevuuteen ja vaimennukseen. Jalkapohjaan voidaan myös laittaa tukeva teippaus urheiluteipillä, mikä vähentää fascian kuormitusta.

Säären ja pohkeen alueen lihashuollosta sekä jalkapohjan lihasten venyttämisestä ja rullailusta voi olla apua, kun akuuttivaihe on ohi.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, jos olet epävarma vaivoistasi. Seuraavassa osassa pureudutaan tenniskyynärpään oireisiin ja hoitoon.