27.12.2023

Toimistotyön kuormittavuus

Työnteon tavat ovat toimistotyössä muuttuneet viimeisten vuosikymmenien aikana tietotekniikan kehittymisen ja digitalisaation seurauksena. Työn kuormittavuuden havaitseminen ja siihen huomion kiinnittäminen on paljon hankalampaa, kun työnteko ei ole enää rajattu ainoastaan työpaikalle, vaan työtä voi tehdä myös kotisohvalta käsin. Kun työpisteellä ja kotisohvalla ei ole enää suurta eroa, työergonomiasta huolehtiminen voi olla vaikeampaa.

Korona- aika toi suuren muutoksen etätyön lisääntymisen myötä. 

Modernissa maailmassa toimistotyössä työ tehdään jotain tietoteknistä laitetta avuksi käyttäen. Myös melkein jokaisella on älylaite, jota vielä lisäksi käytetään työssä sekä vapaa-ajalla. Nämä kaikki kuormittavat kehoamme salakavalasti. 

Älypuhelinta käytettäessä on pää aika usein kallistunut eteenpäin ja katse alaspäin. Aikuisen ihmisen pää painaa keskimäärin noin 5 kiloa ja kun pää on eteenpäin taipuneena noin 30 astetta, kohdistuu niskaan noin 18 kiloa vastaava rasitus. Kun kulma kasvaa 60 asteeseen on niskaan kohdistuva paino 27 kiloa. Tämä kuormittaa kaularankaa ja niskan ja hartioiden lihaksia ja saattavat aiheuttaa merkittäviä haittoja kaularangan välilevyille sekä hartiakipuja.   

Toimistossa istuviltaan tehtävä työpöydän äärellä, jossa tietokoneella työskennellään aiheuttaa rasitusta niskaan ja hartioihin sekä olkapäihin. Särkee niskaa ja hartioita. Kädet saattaa alkaa puutua öisin nukkuessa ja yläasennossa pidettäessä. Kaikki nämä ovat tyypillisiä oireita toimistotyötä tekevillä. 

Miten näistä syntyviä haittoja kannattaa sitten hoitaa tai ehkäistä? 

Älylaite kannattaa nostaa silmien tasolle, jolloin kaularangan voi pitää melko neutraalissa asennossa ja kuormaa ei tule kaularankaan niin paljoa. 

Toimistotyössä työn tauottaminen ja työergonomian huomioiminen on tärkeää. Myös liikunnalla on suuri merkitys työstä palautumisessa. Työnantajat monessa paikassa huomioivat ergonomia asiat hyvin ja myös panostavat työntekijöiden hyvinvointiin tarjoamalla tukea liikuntaan tai hierontaan. Näitä etuja kannattaa käyttää hyödyksi.

Hieronnasta sekä fysioterapiasta on hyötyä ja ennen kaikkea ennalta ehkäisevä vaikutus. On myös hyvä muistaa, että kipu on jo merkki ylirasituksesta ja silloin olisi jo korkea aika hakea helpotusta kipuun.

Säännöllisyys on tärkeää!