3.5.2023

Lupasitko kuntoilla tänä vuonna enemmän? Muista myös kehonhuolto!

Vuoden alku on uusien lupausten ja elämäntapamuutosten aikaa. Saatat tavoitella aktiivisempaa arkea, kesäkuntoa tai osallistua kuntoiluhaasteisiin. Kokeilet uutta urheiluharrastusta tai hankit kuntosalijäsenyyden. 

Kehonhuolto ja riittävä palautuminen on yhtä tärkeää kuin treenaaminen. Kun huolehdit kehosi palautumisesta, pystyt parempiin suorituksiin, voit paremmin ja kuntoilukin luistaa.

Kehonhuoltoon kuuluu niin riittävä lepo kuin palauttava ja huoltava harjoittelukin. Treeni kuluttaa kroppaa ja sen energiavarastoja. Levossa tilanne puolestaan korjaantuu ja treenatut osa-alueet kehittyvät.

Mitä kehonhuollosta sitten kannattaa muistaa? Nappaa tästä perustiedot ja vinkit kehonkuoltoon!

Riittävä uni ja lepo

Nukkuessasi sekä kroppasi että aivosi saavat tarvitsemaansa lepoa. Silloin myös vapautuu enemmän kasvuhormoneja kuin muina vuorokauden aikoina.

Aikuinen nukkuu keskimäärin noin 7,5 tuntia yössä. Unen tarve on yksilöllinen: jos urheilet paljon, tarvitset enemmän unta kuin satunnainen liikkuja. Jos haluat treenin tuottavan tuloksia, huolehdi, että saat riittävästi unta.

Unen laatua voit seurata esimerkiksi aktiivisuusrannekkeiden avulla.

Voit parantaa untasi esimerkiksi välttämällä kännykän ja muun elektroniikan käyttöä juuri ennen nukkumaanmenoa. Myös liian raskas iltapala voi heikentää unen laatua. Jos stressaat helposti, kokeile mieltä askarruttavien asioiden kirjoittamista paperille ennen kuin käyt nukkumaan. Näin saat ne pois mielestäsi yön ajaksi.

Aktiivinen kehonhuolto

Etenkin, jos urheilet paljon, voit varata esimerkiksi yhden treenipäivän viikosta kehoa huoltaville harjoituksille.

Esimerkiksi venyttelyt ja erilaiset liikkuvuusharjoitteet ovat aktiivisia kehonhuollon menetelmiä. Venyttely on hyvä tapa rauhoittua treenin jälkeen. Liikkuvuusharjoittelu on taas lihasta aktivoivaa ja muuttavaa toimintaa.

Dynaamisessa liikkuvuusharjoittelussa yhdistetään venytys liikkeeseen. Esimerkiksi jooga ja pilates ovat sellaisia kehonhuollon menetelmiä, joissa hyödynnetään dynaamisia venytyksiä ja liikkuvuusharjoituksia.

Venyttelyssä kannattaa keskittyä suuriin lihaksiin. Kun teet staattisia eli paikallaan tapahtuvia venytyksiä, muista maltti. Hyvä nyrkkisääntö on, että venytyksessä ei pitäisi tuntea kipua. Sen pitää kuitenkin tuntua lihaksessa: hae tuntuma asennosta, jossa venytys tuntuu voimakkaasti ja hellitä sitten hieman.

Staattiset venytykset eivät lisää urheilussa tarvittavaa liikkuvuutta yhtä paljon kuin dynaamiset harjoitukset, mutta tärkeintä on, että löydät itsellesi ja omaan arkeesi sopivat harjoittelumuodot.

Lihashuolto putkirullalla

Jos kotoasi löytyy putkirulla, voit hyödyntää sitä kehonhuollossa. Rullalla annetaan lihakselle painetta, joka puolestaan aiheuttaa rentouttavan refleksin. Rullailu laukaisee myös lihaksia ympäröivien lihaskalvojen jännityksiä.

Voit kysyä vinkit rullailuun sinua hoitavalta hierojalta. Autamme mielellämme löytämään sinulle sopivat harjoitukset ja tekniikat.

Milloin hierontaan?

Kun lihakset ovat todella rasittuneet, ei pelkkä venyttely riitä edistämään lihasten palautumista. Silloin tärkeä osa kehonhuoltoa on hieronta, sillä se lievittää lihaskireyksiä pintaa syvemmältä.

Hieronta aktivoi elimistön omia puolustusmekanismejä, parantaa suorituskykyä ja nopeuttaa palautumista. Se lievittää kiputiloja, parantaa lihasten ja hermoston verenkiertoa ja poistaa kuona-aiheita kehosta. Lisäksi hieronnan avulla voidaan venyttää sellaisia kudoksia, joita ei muuten saa venytettyä yhtä tehokkaasti.

Hieronnalla on myös ennaltaehkäisevä vaikutus. Hieronnassa kannattaa siis käydä jo ennen akuutin tilanteen syntymistä!

Lue täältä asiakkaidemme kokemuksia hieronnan vaikutuksista:

Anna Ollikainen: Hieronnan avulla parempia tuloksia, suorituskykyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia

Toni Randelin: Hieronnalla helpotusta arkeen ja elämiseen

Hierojamme antavat sinulle hieronnan yhteydessä ohjeita myös omatoimiseen venyttelyyn ja kehonhuoltoon. Varaa aika hierontaan täällä!